אכן אותך מצאו בתוך כרוב גדול ויפה ואביך הביא אותך אלי" – הסבירה סבתי בסבלנות,
כשהיא מושיבה אותי על הדלפק לידה וחותכת כרוב למרק.
בתנועות סכין מדויקות היא חתכה את כל העלים הרכים, והושיטה לי קלח מכובד לכרסום.
מי שלא אכל את המעדן הזה, אינו מכיר את טעמו של גן העדן.
אינני זוכרת אם המשכתי לחקור אבל הנושא חדל להעסיק אותי, וכל מרצי עבר להתעסקות בצעצוע החדש שיצא מהכרוב – אחותי הקטנה.
חלפו שנתיים ולמדתי לקרוא, עכשיו כבר לא נזקקתי לכל כך הרבה סיפורי סבתא, מצאתי את הקסם של אגדות ה.כ. אנדרסן וכמובן שלא פסחתי על "מסע הפלאים של נילס הולגרסון" מאת הסופרת השבדית סלמה לגרלף.
הופתעתי שאת הילדים הדנים והשבדים מביאות החסידות, וכמו בכל פעם שנבוכותי רצתי לסבתי לבקש הסבר.
"סבתא, זה נראה לי מסוכן ממש שהחסידה תחזיק את הילד במקור שלה, הוא עלול ליפול על הראש ולהפך לנכה לשארית חייו"
ממש ריחמתי על התינוקות והוריהם ורציתי את הבטחתה של סבתי שהילדים מוגנים.
סבתי צחקה וענתה:" אל תדאגי להם, כשתגדלי תביני ובנתיים בואי שבי לידי אני מכינה בורשט, ונשאר קלח כרוב בשבילך."
נענתי להצעתה, אך המשכתי לדאוג לאותם ילדים ושמחתי שאותי מצאו בכרוב.
סבי ששמע את השיחה החליט שאני מספיק בוגרת ( חמש) ללמוד איתו "פרשת השבוע", וכך התוודעתי לכרובים במשכן.
התמלאתי בגאווה על מוצאי הנעלה, הלא אם האל בכבודו ובעצמו ציווה על עשיית הכרובים
משמע שלכרוב יש כוחות מגיים. ומאותו היום הצטרפתי להערצה של סבתי לירק המופלא הזה, היו לה אין ספור מתכונים ותבשילים.
מלוחים, חמוצים ומתוקים ולכולם היה טעם של גן העדן. חלפו עברו מאז כמה שנים ולמדתי שהחסידות לא מעיפות תינוקות לבתים, וגם לא מוצאים אותם בכרוב. תאמינו לי למדתי לגדל כרוב בעציץ ביתי , ולא היו בו תינוקות משום מין. אך הירק הזה מככב במטבחי עד היום מבושל או טרי, ממולא או כבוש. ובאם עוררתי את תיאבונכם אז הנה כמה מתכונים:
מצרכים:
ראש כרוב לבן
2 גזרים
כוס חמוציות טריות או קפואות
מיץ מ2 לימונים
כף מלח בישול
קוצצים את הכרוב לרצועות דקות, מגרדים את הגזרים על פומפיה גסה שמים בקערה, מוסיפים מלח, חמוציות , מיץ לימון מערבבים היטב מקררים כשעה.
ועוד מתכון